FOTOBLOG

HUILENDE BRUIDEN LANGS DE HAMDIJK

  • 23 oktober 2021

UPDATE: Van 23 februari t/m 6 maart 2022: uitverkocht!

Luisterwandeling Huilende Bruiden langs vervallen boerderijen in de Graanrepubliek krijgt vervolg van 23 februari t/m 6 maart 2022. Kaarten zijn niet meer verkrijgbaar: uitverkocht. Voor de laatste mededelingen zie: www.peergroup.nl.

De wandeling

Ik heb deze wandelingen in de periode 14 t/m 24 oktober 2021 beleefd. Een luisterwandeling over de Hamdijk (Klein Ulsda) richting Bad Nieuweschans: Huilende Bruiden.

In de afgelopen jaren heb ik in het Oldambt foto’s gemaakt van herenboerderijen in verval. Ga naar menu links en klik op het kopje ’t Is Goud Wèst of ga via de link https://jansportel.nl/t-is-goud-west/

Huilende Bruiden uitverkocht

De wandelingen (mogelijk gemaakt door Peergroup uit Donderen) waren allen uitverkocht. Het lijkt mij goed dat deze luisterwandeling een blijvertje gaat worden. 

De dag dat ik deze wandeling van ruim een uur heb gelopen hadden we toepasselijke weersomstandigheden: ruig herfstweer met soms zon, buien, zware buien en veel wind. Het maakte de beleving ook fysiek voelbaar.

Aan het eind, in Mellema Heerd, was er koffie, thee en koek, en dat ging er dan ook goed in.

Herenboeren in de Graanrepubliek

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen.

Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio, die in schril contrast stond met de armoede van knechten die op deze herenboerderijen werkten.

Monumentale boerderijen aan de Hamdijk

Nu verkommeren veel van deze monumentale boerderijen en dreigen ze onverkoopbaar te worden. Het herstel en onderhoud is te kostbaar. De eigenaren van de boerderijen kunnen het niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn gewoon te groot. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk bladdert af. 

Huilende Bruiden worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten. Wat doen we om het tij te keren? En wat gaat er verloren als we niets doen?

Luisterwandeling over erfgoed

Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden beluister je het verhaal van documentairemaker Tom Tieman. De wandeling voert langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Huilende Bruiden is een persoonlijke zoektocht die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

Tekst met dank aan Peergroup – Voor meer informatie Peergroup: www.peergroup.