De Waddeneilanden TVTAS op rij

De Waddeneilanden TVTAS op rij

De Waddeneilanden op rij: TVTAS. De Nederlandse waddeneilanden worden ook wel TVTAS genoemd. Onlangs heb ik als laatste van deze 5 eilanden Vlieland bezocht. De Waddeneilanden zijn te bereiken door met de veerboot de Waddenzee “over te steken”.
Bijgaande foto’s geven een indruk van deze “toeristen”eilanden. Enkele foto’s zijn binnenkort te bestellen via https://jansportel.werkaandemuur.nl/nl of https://jansportel.nl/werk-aan-de-muurprint/

– TEXEL

Rederij TESO (de eilandbewoners van Texel zijn grotendeels eigenaar) verzorgt 16x de afvaart vanuit Den Helder naar Texel (Het Horntje). De overtocht, de auto kan mee, neemt plm. 20 minuten in beslag.

Brede zandstranden

Deze westelijke waddeneiland is de grootste van de 5. Het landschap is rijk en divers en heeft o.a. brede zandstranden. Veel informatie is te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Texel.
In de zomerperiode (eind april t/m eind september) is nog tweede veerdienst van en naar Texel, namelijk tussen Texel (De Cocksdorp) en Vlieland.

– VLIELAND

Vlieland te bereiken in plm. 95 minuten vanaf de haven van Harlingen. Rederij Doeksen https://www.rederij-doeksen.nl verzorgt dagelijks 3 afvaarten naar (Oost)Vlieland. Het eiland is het kleinste waddeneiland en niet voor auto’s bereikbaar.

Hoogste duin

Vuurtoren Vuurduin staat op de hoogste duin, nl. 45 meter, van de waddeneilanden. De Vliehorst, militaire oefenterrein, is de grootste zandvlakte van Europa.
Interessante informatie is te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlieland.

– TERSCHELLING

Vanuit Harlingen meert de ferry na ongeveer 115 minuten aan in West-Terschelling https://nl.wikipedia.org/wiki/Terschelling. Rederij Doeksen verzorgt deze dienst ’s morgens en ’s middags 1x. De sneldienst van 50 minuten gaat dagelijks 4x. Vanaf het westelijk gelegen Vlieland is Terschelling ook te bereiken: https://www.vvvterschelling.nl.

Oeral

Onder cultuurliefhebbers is het eiland vooral geroemd door het jaarlijkse theaterfestival Oeral. Deze is uitgegroeid tot één van de grootste locatie theaterfestivals in Europa.

– AMELAND

Liefst 9 afvaarten (ook met auto) verzorgen Wagenborg Passagiersdiensten www.wpd.nl. Dagelijks vanaf Holwerd naar Ameland https://nl.wikipedia.org/wiki/Ameland. Ook met een sneldienst (dagelijks 7x). De vaartijd met de veerdienst is plm. 50 minuten, de sneldienst plm. 20 minuten.

Fietspaden

4 dorpen telt het eiland: Hallum, Ballum, Buren en Nes. Ook is er een vliegveld: Ameland Ballum Airport. Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig natuurgebied waar veel vogels leven.
27 kilometer strand en een fietspadennet van 100 km staat de bezoeker ter beschikking.

– SCHIERMONNIKOOG

Van de waddeneilanden tvtas op rij is Schiermonnikoog https://nl.wikipedia.org/wiki/Schiermonnikoog het sluitstuk. Deze is te bereiken vanuit Lauwersoog. Deze dienst wordt onderhouden door Wagenborg Passagiersdiensten (45 minuten, 5x daags). Het is niet mogelijk de auto mee te nemen.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het eiland is autoluw. Men kan in alle rust veel fietsen en wandelen. De kleinste gemeente van Nederland telt plm. 900 inwoners.
Sinds 1989 is Schiermonnikoog een Nationaal Park https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_Schiermonnikoog.